Gott Nytt År!


För tredje året i rad är vi sjuka under jul och nyår så det verkar bli en ny tradition i vår familj jag hoppas bryta nästa år. Igår va vi till VC eftersom förkylningen hållit i sig i tre veckor och inte blivit bättre. Det känns inte normalt att vara sjuk så länge men det visade sig vara virus och det går tydligen 5-6 veckors förkylningar nu :P tror att jag också åkt på ögoninflammation i bägge ögonen för det rinner och varar så detta år firar vi nyår utan smink. Jag satsar på att duka fint och göra barnen fina istället :-) nu ska jag åka till min arbetsplats och köpa nässpray, Ipren och Strepsils



Spegelbild!


Idag lyckades gofisa ta några steg med gåstolen. Sedan upptäckte hon sin spegelbild på ugnsluckan
Syskonkram

Gåstolen!

 

Gåstolen!


Idag plockade vi fram gåstolen till Thilde. Jag tror hon gillade den :-) även storebror blev intresserad av den:
Hehe. Han fastnade i den så jag fick hjälpa honom upp. Gåstolen är nog inte tänkt för 20 kgs bebisar.

Fotfil!


Måste bara rekommendera denna elektriska fotfil som jag fick av A i julklapp. Denna har utfört mirakel på bara några dagar med mina torra, hårda och spruckna hälar:
Jag har slipat lite varje kväll och sedan smörjt mig med fotsalva och nu är hälarna supermjuka :-)


Sjuk!


Igår kväll va vi bortbjudna till Robert och Carina och jag kände under kvällen att jag fick värk i kroppen och det tjocknade till i halsen. Jag vet inte om det är omtag på förkylningen eller en ny. Även A blev sjuk imorse. Barnen har varit förkylda i tre veckor nu. Gofisen har en hemsk hosta då han hostar så han kräks varje dag. Magsjuka slapp vi som tur är. Misstänker dock att jag fått streptokocker i halsen. Det känns precis så som jag känt i halsen tidigare vi haft det. Det vore skönt om man kunde få en antibiotikakur som hjälpte så vi blev friska snart. Jobbar som tur är inte förrän på fredag så jag hinner bli frisk eller iaf friskare tills dess.

Min buspojke har inte använt napp på åtta månader men ikväll skulle han busa och ta Thildes. Inte konstigt att det blir rundgång på baciller här :P 
Han blev bebis på nytt :P nu passar det ypperligt att koka gofisas nappar.
Vi tjuvstartade med nyårsoutfiten igår hos farbror och faster. Det blir dock inte så bra bilder med mobilkameran när det va mörkt i rummet. Storebror sov över hos mormor och morfar igår.
Gofisa vänder sig nu fram och tillbaka vid åtta månaders ålder. En månad senare än storebror är hon. Dockan hon fick i julklapp har blivit en favorit hos både gofisa och storebror :-)

Shoppat!

 
Nu har jag fått en liten försmak hur livet kommer bli när jag jobbar efter att vi fått två barn eftersom jag jobbat en del nu under julen. Eller, det kommer bli jobbigare sen eftersom då ska jag lämna på dagis innan jag jobbar och nu är det bara jag går till jobbet direkt plus att nu har A skött morgonrutinerna på barnen när jag jobbat. Men en liten försmak iaf. Idag har jag jobbat 8.45-14.15 och nu är jag ledig fram tills på fredag 2/1....
Planerad som jag är så har jag redan införskaffat gofisas vinteroverall till nästa år. Lite väl tidigt kanske när denna vinter knappt börjat men vad gör man när man stöter på rätt märke, rätt färg, rätt storlek och framför allt nedsatt pris :-) hade ett tag funderat på att låta gofisa ha gofisens gamla som var så krånglig att få på men ändrade mig när denna dök upp på XXL i Karlstad. Nu ska jag pröva sälja gofisens gamla på tradera istället.
För mig finns inget annat alternativ än att köpa didriksonoveraller sedan jag köpte gofisens första då den varit kanonbra och dessutom relativt bra i pris. Mellanprisklass skulle jag säga.
 
 
Nu har jag även stött på denna overall på rea på jollyroom till gofisen som jag ska beställa snart, också en Didrikson i en stl. större än han har denna vinter:
 
 
 

Kallt!

22 minusgrader. Kallare än i frysboxen utomhus. Frysboxen kunde inte ha tajmat in det bättre ;-) imorgon ska vi lägga in maten i den nya frysboxen.
Apropå något annat så blev brorsan magsjuk på julaftonskvällen så vi håller tummarna att vi klarar oss. Det vore pricken över i:et att få magsjuka på denna kraftiga förkylning :P 
A brukar säga "grisar ska inte ha roligt" när jag säger att något inte är så roligt. :P


God Jul!


Då kom dagen som gofisen väntat på och han väntar på att tomten ska komnma med julklapparna :-) själv måste jag iväg och handla lite som fattas på Ica.

Imorn åker vi på mellandagsrea till Karlstad eftersom våran frysbox har gått sönder. Mormor trodde den va ca 30 år gammal så då är det inte så konstigt. Tur att det är kallt ute så vi kan ha maten ute.
13 minusgrader har vi ute nu och ca 1 dm snö.

Annars har vi sjukstuga har hemma. Barnens förkylningar släpper inte. Gofisa har dessutom åkt på ögoninflammation så igår va A till vårdcentralen med henne när jag jobbade och då fick vi Fucithalmic ögonsalva utskrivet. Igår fick gofisa inte upp ena ögat men idag är det redan lite bättre :-) sömnen har däremot inte varit bra hos barnen den senaste tiden och det innebär dåligt med sömn för oss med. Thilde vaknar av att hon är så täppt och hostig. Vi kör på koksalt i näsan och högläge. Själv  är jag också lite förkyld men ingen feber men det har gått bra att jobba ändå trots lite sömn. Nu är jag ledig fram tills på lördag och idag ska vi fira julafton först hos svärföräldrarna och sedan hos brorsan och Anna.

God Jul!



Newbie!

 
Newbie kommer med en så fin vårkollektion nästa år :-) när den släpps ska jag köpa en uppsättning body, byxa och sommarklänning till gofisa.


 
 
 







Julgran!


Ikväll har vi tagit in och klätt granen. Gofisen tyckte det va roligt att få klä granen. Ifjol satte gofisen alla kulorna på samma ställe medan i år spred han ut dem rätt bra förutom på slutet när granen började bli mättad med kulor då hamnade många på samma ställe. För alla kulor måste hängas upp enligt gofisen :-) jag höll på med middagen när A och gofisen började pynta så i år har grabbarna i huset skött detta medan Thilde var åskådare. Nu ska jag låta granen få vara utan att ändra om något. Under tiden de pyntar hör jag gofisen säga "nästa år vill jag också ha ljus på huvudet som Fanny G hade" han vill med andra ord vara lucia nästa år, hehe. Vill han det så ska han väl få det. Vi får se om han ändrar sig till nästa år eller så kanske vi har två lucior... :-)



Jobb!

 
Imorgon börjar jag jobba eller egentligen så är det nu på lördag som är min första jobbdag men jag ska dit och repetera och öva ett par timmar imorgon så det flyter på lördag. Det är ju trots allt över 10 månader sedan jag expedierade ett recept. A kommer vara pappaledig i två veckor nu och jag ska jobba sju av dem så vi får några dagar tillsammans också.... Här hemma är barnen sjuka. Gofisen fick vara hemma från dagis igår men idag är han där igen. Sedan går han på tre veckors jullov. Gofisa har också fått storebrors förkylning och i natt hade hon även feber. Hon har varit så gnällig och ledsen idag så det märks att nåt inte är som det ska.
 
Nya arbetskläderna:



Lindex!


Lindex har så mkt fina barnkläder till Thilde nu. Till gofisen har jag mestadels handlat på Lindex ända sedan han va bebis medan till Thilde så har det blivit mkt Newbie från Kappahl. Men nu tycker jag nog att Lindex har minst lika fina kläder :-)










Ny header och nytt namn på bloggen!

 
På Teneriffa bestämde vi oss för att ta kort på barnen i finkläderna näst sista kvällen. Vi badade dem först och när vi va klara med påklädningen hade det redan börjat skymma. Gofisens hår hann inte bli helt torrt och att föna håret är inte ett alternativ i hans värld :P Det va inte det lättaste att hitta en plats eftersom gofisa inte står än och sitter inte helt stabilt heller utan hamnar i "fällknivsposition". Därför fick det bli en parkbänk högst upp på hotellområdet där lekplatsen fanns. En grön växt hade vi iaf som bakgrund bakom parkbänken. Jag försökte snabba mig när jag tog korten och hann få 30 st. Sedan tröttnade gofisen och frågade om han kunde få godiset som vi lovat när han tagit kort. Utav alla kort vi hann ta blev endast ett ok. Men det blev rätt bra faktiskt förutom att morfar står bredvid mig och spökar sig så de ska se glada ut, vilket resulterar att barnen tittar inte in i kameran utan åt sidan :P Thildes klänning hann inte heller rätas ut då det va tvungen att gå snabbt tillväga :-)
Det var svårt att få Thilde till att le på något kort men på detta kort ovan så har hon iaf glimten i ögat :-)
 
Här kommer några bilder som blev mindre bra:
Nu håller gofisa på att ramla ur gofisens famn.
 
 

Julgodis nr. 4 och 5!


Nu är årets julgodis klart. Igår kväll bakades knäck och mintkrisp:

Recept:
3 dl socker
3 dl ljus sirap
3 dl grädde
1 msk smör

Koka allt utom smör i en tjockbottnad kastrull tills tjock kola. Gör kulorov eller använd termometer. Jag kokade till 135 grader då blev ytan hård men seg inuti. Ha i smör och fördela i knäckformar.


Mintkrisp:
200 g marabou mint
200 g mörk blockchoklad 
200 g nougat
4 msk smör
5-6 dl naturell start

Smält alla ingredienser utom flingorna i ett vattenbad. Ha sedan startflingorna i en bunke och häll över den smälta chokladen och rör om. Fördela i ischokladformar.

God morgon!




Måndag!


Veckorna går så fort och nu har A åkt iväg på jobb igen men nu är det sista veckan innan han tar pappaledigt i två veckor då jag ska jobba några dagar under jul- och nyårshelgen. Det verkar som jag kommer jobba lite mer framöver också men inte klart exakt hur mycket. Trodde inte att jag skulle vilja jobba alls men så här lite lagom är perfekt så jag ser fram emot att jobba lite och bra för A att vara hemma med barnen. 

Byxorna passade och jag hann ta en bild innan vi skulle ut. Vi hälsade på gammelmormor idag. Gofisen cyklade och jag drog Thilde i barnvagnen. Snön och isen är bortsmält nu. Längtar efter snön då det blir så mkt roligare att vara ute med barnen plus att jag vill åka längdskidor.



Byxor!


Thilde har fått ett par nya byxor i Tildatyg från Panduro av mig som jag sytt. Hoppas nu att de passar. De va väldigt lättsydda men det krånglade när jag skulle byta tråd i overlockmaskinen så mamma va snäll och hjälpte mig.
Bomullstyg från Panduro, mudd från Ohlssons tyger och mönster från Ottobre Design.





Pepparkakor!


Gofisen va med en stund och bakade pepparkakor innan han tröttnade. Det viktigaste va nog att det blev några "tågpepparkakor"



Pepparkaksbak!


Nu väntar vi på att mormor och gammelmormor ska komma hit och baka pepparkakor med gofisen och mig. Jag har fått ett supergott recept av Maria som va hennes farmors recept. Formar har jag från mamma som vi hade när vi växte upp och i år har det tillkommit fyra stycken nya:
Två lok, ett flygplan och en symaskin har tillkommit i år :-)



Lucia!

 
Igår va vi på dagis och kollade när gofisen gick luciatåg. Han va pepparkaksgubbe även detta år. De va så söta och duktiga. Jag tog massor med kort men vill inte lägga ut här eftersom det är andra barn med på korten. Tog några hemma också:
Idag har vi varit på fyraårskalas i Ekshärad. På samma sätt som gofisen är intresserad av tåg så är Joel intresserad av traktorer, grävmaskiner och vedhuggning. Därför passade Joels tårta honom ypperligt:
Lotta i Ekshärad har gjort denna fina tårta. Hon gjorde gofisens "tågtårta" när han fyllde 3 år. Tyvärr skulle hon bort när vi hade dop för Thilde så mamma och jag bakade en själv som fick duga. Annars hade jag beställt av henne.
 
Ikväll lagade vi en jultallrik till middag eftersom A inte ätit julmat än och ville ha det. Själv fick jag följa med apoteket i veckan på julbord trots att jag inte jobbat mer än en månad på hela året. Så här blev dagens middag:
Vi fick frestelse av min mormor. Än så länge har jag inte träffat på någon som gör bättre Jansson än hon. Mina älgköttbullar går inte av för hackor heller :-) 
 
Idag har klädförråden spontant blivit påfyllda till barnen. Joel som är 117 cm är riktigt stor för sin ålder mot gofisens 102 cm. Därför har gofisens kunnat ärva  mycket kläder av honom. Nu va det relativt nya kläder som han växt ur. Ett par byxor var använda två gånger och en tröja var aldrig använd då den visat sig vara för liten. Vi köte därför dessa kläder av dem i stl. 116 som får hamna i växalådan:

Dessutom va barnens mormor och morfar till Karlstad idag och kom hem med kläder till barnen:

Så mkt måste jag lägga upp dem. Korta ben har gofisen och är knubbigt bygd.
Dessa söta kläder till gofisa i stl. 80 att växa i.

Spenatsoppa!


A har kommit hem från jobbveckan och vi ska strax äta spenatsoppa till middag med vitlöksbaguette. Barnen sover redan, helgkänsla :-)



Mamma!


I söndags sa gofisa mamma för första gången :-) nu har hon sagt mamma varje dag men bara när hon inte är riktigt nöjd  utan på lite gnälligt humör. Minns att gofisen också sa mamma när han inte va nöjd i början. Hon vände sig även från rygg till mage för första gången på samma dag som hon sa mamma. Syskonen Hellström håller ungefär samma utvecklingstakt verkar det som. Gofisen va sju månader när han vände sig och sa mamma för första gången och gofisa 7,5 månad. Däremot va gofisen tidig med att få tänder. När han va 7,5 månad hade han redan tre tänder medan gofisa har inte fått någon än. Kul att jämföra lite :-)
Sen blev jag förbannad efter några kort sa Thilde: 



Julklänning!

Nu är julklänningen klar som mormor sytt till Thilde. Den blev super fin. Röd med vita prickar och spets :-) Tyget och spetsen kommer från Panduro.



Julgodis nr 2 och 3!

 
Ikväll bakades det vit ischoklad och rocky road:


Vit ischoklad:
167 gram kokosfett
300 g vit choklad
 
Smält kokosfettet i vattenbad och ha sedan i den vita chokladen och rör om tills den smält. Ha i små aluminiumformar.
 
Rocky road:
600 g mjölkchoklad (eller mörk om man föredrar det)
2 påsar dumlekola
2 nävar minimarshmallows
3 dl cashewnötter
1 dl pistagenötter
 
Smält mjölkchokladen i vattenbad. Blanda de övriga ingredienserna i en bunke. Häll över den smälta chokladen och rör om. Häll i en form och låt svalna innan det skärs i bitar.
 



Julhaklapp!


Detta fina vaxdukstyg hittade jag på Jysk när jag va i Karlstad senast som det fick bli haklappar av som matchar julkläderna i färg:



Julgodis!

 
Igår handlade jag hem ingredienser till fem sorters julgodis.
 
Nu när barnen sover har jag gjort julgodis nr. 1 som fick bli fudge med salta mandlar:
Formen står i kylen och svalnar nu och det ska bli spännande att smaka då detta är ett nytt recept. Receptet kommer från jennysmatblogg.se
 
Recept:
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
180 gram med chokladen ”salta mandlar"
Strössel, daimkulor eller liknande
 
Gör så här:

Klä en form cirka 15*15 med bakplåtspapper. Mät upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp till 120 grader.
Ta bort från plattan, bryt och vänd sedan ner chokladen och smöret i den heta smeten och rör tills smeten är jämn och blank. Vänd upp fudgesmeten i formen och strössla över chokladkulorna. Ställ sedan kallt i några timmar. Skär sedan lagom stora munsbitar med en vass kniv.


 

3,5 åring säljes för en billig peng eller högstbjudande!

 
Idag står han inte högt i kurs :P Han har varit jobbig ända sedan vi kom hem från semestern och ännu värre denna vecka när han är sjuk och inte orkar med sig själv. Vi har kamper varje dag och jag får ingen paus när han inte är på dagis och A är borta. Det är så drygt. Idag tänkte jag att vi skulle åka och handla mat och blöjor efter frukost men vi kom inte så långt. Väl inne på Toria började han direkt. Han fick två chanser sedan släpade jag ut honom skrikandes då det fick vara nog. Inte så lätt då han väger 20 kg och jag hade Thilde med mig dessutom. Han lyssnar inte och testar gränser hela tiden :P Därför åker jag aldrig och handlar med bägge barnen utan jag gör det på helgen eller när gofisen är på dagis. Denna vecka har han varit hemma och jag tänkte att vi skulle äta något godare och lyxigare än korv och makaroner ikväll när vi hade bröllopsdag igår så därför gjorde jag ett försök att handla med bägge barnen. Jag fick stanna bilen på hemvägen då gofisen tog av sig bältet och tänkte öppna dörren. Jag blev livrädd och förbannad och drog till hot om att tomten inte kommer med några julklappar så han skulle sitta still sista biten hem. Nu sitter vi i soffan istället och jag är på dåligt humör och får ingenting gjort.....

Pappersbröllop!

 
Idag är det två år sedan vi gifte oss på San Agustin på Gran Canaria. Jag va inne och kolla i arkivet på bloggen för att se vad vi gjorde förra året på ettåriga bröllopsdagen. Då fick jag blommor av A och så lagade vi tvårätters middag. Mer än så blir det inte hade jag skrivit. Hehe, i år sitter jag i min ensamhet med barnen och har ätit matlåda till middag. Har precis nattat en vrång Theodor. Jag är inte bitter :P
 
 
 
 

Pepparkaksform!

 
Innan jul ska gofisen och jag baka pepparkakor. Igår beställde jag denna pepparkaksform på nätet:
 
Gofisen kommer att bli överförtjust. Jag ska nog byta ut något i hans kalender mot denna istället.

Lussekatter!


De blev riktigt goda om jag får säga det själv :-) jag har prövat recept med kesella i då det sägs att det ska bli saftigare men för mig har det blivit tvärtom. Därför gör jag alltid nu efter nästan samma recept som jag gör bullar på förutom att jag har i ett ägg, dubblerar sockermängden och har i ett gram saffran.

Recept:

200 gram smör
5 dl mjölk
1 gram saffran (2 kuvert)
50 gram jäst
2 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
Ca 14 dl vetemjöl 
1 uppvispat ägg att pensla lussekatterna med
Russin

8-10 min i ugnen på 225 graders värme 
Det blev 40 lussekatter men nu är det bara 39 kvar ;-) gofisen har ingen matlust idag och ville inte ens smaka på lussekatterna.





Lussekatter!


Gofisen är sjuk och hemma från dagis idag. Han började redan hosta när vi va på Teneriffa och nu är han förkyld och haft feber i helgen. Idag passar jag på att baka lussekatter när vi ändå har en innedag. Gofisen är inte så intresserad av att hjälpa till och det är kanske lika bra det :-) jag har precis lagt Thilde för att sova sin första lur och nu är det strax dags att baka ut katterna:



RSS 2.0