Gofisen!
















8 steg!


Idag var mormor och morfar här och hälsade på när jag kom hem från apoteket. Förstod nästan att de skulle komma idag eftersom de inte varit här på hela veckan. Det är nog rekord, 4 dagar sedan sist om man räknar bort när de var utomlands i höstas. Iaf så visade gofisen mormor och morfar att han kunde stå upp själv och sedan gick han hela 8 små steg innan han föll ihop :P Det kändes som att det är först idag som han går på riktigt :) Vid 14 månaders ålder blev då hans gåpremiär...Imorgon har jag lästid och ska då fixa klart med ansökan om examensbevis och sedan skriva ut det som sedan ska skickas in till socialstyrelsen senare. Sedan ska vi en tur till Ekshärad och hälsa på familjen Ekelund/Wiklund. Spännande att se om gofisen och Joel kan börja leka lite med varann...

Till helgen ska vi åka till Sniptjärn för första gången i år. Gofisen har varit där en gång och då var han endast 6 veckor gammal och jag helammade men allt gick bra och smidigt ändå.

Minns att vi bytte blöja på köksbordet. Jag tror däremot det blir jobbigare nu när man måste ha med mer grejor, mat och han är rörlig och vill vara överallt. Men inte skräms vi utav det utan vi åker iväg ändå. Skönt att få komma bort lite :)

Bilder från i söndags:


Tre steg!


En utav dagisfröknarna berättade att gofisen hade tagit tre steg idag på dagis och när jag kom hem från apoteket så reste han sig upp från krypställning till stående mitt på golvet utan stöd. Vi berömde honom när han gjorde det och apploderade och det tyckte han var så roligt så han gick ner och upp hela tiden. När han väl stod upp så apploderade han åt sig själv innan han gick ner på golvet igen. Nästa steg blir att han ska gå efter att han rest sig upp då...

Nya rivmärken i ansiktet hade han med sig hem igår och idag kom han hem med ännu några till :( Personalen hade missat vad som hade hänt så vi vet inte om det var gofisens fel den här gången. Men det gör ont i mig när han blir sönderriven i ansiktet. Bara det inte blir ärr... Igår hade han börjat grina efter att någon rivit honom men idag hade han inte sagt något så personalen trodde att han kanske hade rivit sig själv idag men vi klippte hans naglar igår så det tror inte jag. Det är inte lätt med dessa småttingarna och hålla koll på alla samtidigt så det är ju ingens fel. Hoppas bara att det inte händer igen...


Jag läser en så bra bok nu :) Har nu läst 430/500 sidor så jag kan knappt lägga den ifrån mig. Imorn kommer den garanterat att vara utläst. Den har varit bra från första stund och jag kan starkt rekommendera den. Jag ska kolla om författare skrivit några fler böcker för i så fall ska jag läsa dem med.


Godkänd!


I onsdags förra vecka så skickade jag in sista uppgiften till universitetet, vilket var slutvärderingen och nu såg jag att den var godkänd :D

Inlämningsuppgifter


Inlämningsuppgifterna skiljer sig från termin till termin. De kan också skilja sig något mellan Göteborg och Uppsala då de är kopplade till undervisning under Universitetsveckorna.

Inlämning och godkännande sker via Mina uppgifter för inloggade studenter.

Inlämningsuppgifterna är obligatoriska.

Under universitetsvecka 1 ges föreläsningar i kommunikation, retorik och populärvetenskapligt skrivande. I samband med dessa kommer mer information om inlämningsuppfigterna att publiceras under Mina uppgifter

Detaljerad information om varje uppgift och hur du lämnar in finner du under varje uppgift.


1 st. ej inlämnade uppgifter
Utvärdering apotek/handledare - frivillig - Syftet med utvärdingen är att kvalitetss...

8 st. godkända uppgifter
Kommunikation 1 - Instruktion till kommunikationsuppgift 1...
Populärvetenskapligt skrivande - Du ska skriva en artikel om faktainnehål...
Farmakoterapi - Under din apotekspraktik kommer du troli...
Etik - Ge exempel på ett etiskt dilemma som du...
Halvtidsutvärdering - UU Student - Du förväntas ha en halvtidsutvärdering m...
Retorikuppgift - Uppgiften består i att hålla ett muntlig...
Kommunikation 2 - Instruktion till kommunikation 2Skriv en...
Slutvärdering UU - Genom att arbeta med dokumentet Ref...


Vad skönt att allt är klart nu. Uppgiften som står som ej inlämnande var frivillig från handledarens sida och jag ser att min handledare struntade i den för hon har gått på semester denna vecka. Nu ska jag bara kolla i slutet av veckan att jag fått godkänt på hela kursen för då kan jag ansöka om examensbevis hos universitetet. När jag fått den hemskickad så kan jag slutligen ansöka om apotekarlegitimation hos socialtyrelsen.

Lekmer!


Då är jag inne på sista veckan som student/praktikant. Tänk att det är allra sista veckan på en 5 årsutbildning jag gör nu. Det känns som det är evigheter sedan jag startade att plugga eftersom jag haft två uppehåll på vägen och mkt har hänt i mitt liv på de här 6,5 åren. Praktiktiden som startade i februari har däremot gått snabbt...På måndag börjar jag att jobba på Kronans Droghandel i Torsby. Jag har fått fast jobb och min anställning börjar 1 juli. Det är en heltidstjänst och även om jag har rätt att gå ner i tid när jag har barn så ska jag börja på heltid för att få superbra mammapenning nästa gång jag är föräldraledig :) Det är brist på farmacevter, speciellt på landsbygden men även i hela värmland. Alla jobb jag har sökt har jag fått och jag har även blivit kontaktad av ett apotek. Det jobbet på landstinget hade varit spännande och hade jag inte haft barn så hade jag tagit det men nu prioriterar jag familjen. Det hade varit vansinnigt att pendla 20 mil om dagen + 8 timmars arbetsdag när jag har en 14 månaders kille. Även om jag inte hade behövt pendla varje dag så skulle huvuddelen av tjänsten bli i Karlstad och det fanns ingen möjlighet att bli stationerad från Torsby. Man vet aldrig vad som händer i framtiden. Nu vet de på landstinget i  Karlstad vem jag är och jag ligger nog bra till om det fortsätter att utökas med klinisk farmaci och i framtiden kanske man anställer en heltid i Torsby. Iaf så kändes det bra att ha flera olika jobb på gång när jag skulle löneförhandla för då vågade jag att vara hård och inte vika mig ett tum :) Tänk om en månad idag så får jag min första lön som apotekare.

På lunchen idag hämtade jag ut ett paket från Lekmer som jag beställde förra veckan. Detta innehöll paketet:

Skjortan ska gofisen ha på bröllopet under västen och flugan.

Badbyxor till gofisen i stl. 92

T-shirt i stl.92

Allt verkade bra i storlek så jag behåller allt.

En annan sak som hände igår när farmor och farfar var här var att gofisen tog två steg själv och idag har älsklingen varit hemma med gofisen eftersom dagis haft planeringsdag och när jag kom hem från apoteket så stod han själv långa stunder flera gånger och sedan tog han ett par steg själv två gånger. Nu är det verkligen inte länge till att han går tror jag eftersom han vågade ta ett par steg igår och idag :) Igår fyllde gofisen 14 månader och jag ska skriva upp i barnboken att han tog två steg på 14-månadersdagen. Både jag och älsklingen var sena när vi gick. Jag tror att jag var 13 månader och älsklingen 14 månader så han har ju ingen att brås på att gå tidigt men nu känns det som att han fått ett släpp :) När han går på riktigt så ska jag filma och lägga ut på bloggen.


Idag monterade älsklingen upp skåpspärrarna i köket. Halleluja, halleluja, halleluja! Det är så skönt att vi får ha skåpen i köket ifred nu. Inte för att han inte hittar på något annat bus :P men det var jobbigast när han var och plockade ur alla köksskåpen.......


Jorgubbstårta!


Midsommar 2011 hittade jag ett recept på jordgubbstårta som verkade gott som jag då testade för första gången. Den upplevde sina försväntningar och därför tänkte jag införa som tradition att göra den varje midsommar. Jag bakade även två sådana tårtor till dopet förra sommaren. Idag har jag bakat tårtan och vi ska äta av den ikväll hos mina föräldrar. Hoppas att den blir lika god som förra året :)

2011:


2012:


Recept:

125 gram margarin (jag tog äkta smör)
1 dl socker
2 st äggulor
1 dl mjölk
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Maräng:
2 st äggvitor
1,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
3 dl vispgrädde
hackad choklad (jag tog 100 g marabou mjölkchoklad)
jordgubbar


GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör margarin och socker smidigt med elvisp. Tillsätt äggulorna en i taget under vispning.
  2. 2. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten växelvis med mjölken.
  3. 3. Smörj två formar med löstagbar botten, 24 cm diameter och bred ut smeten i dem med undersidan av sked.
  4. 4. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker och vaniljsocker under vispning och vispa till maräng. Bred marängen över smeten och grädda i 175 grader ca 20 minuter. Låt kallna.
  5. 5. Vispa grädden och rensa och hacka hälften av jordgubbarna. Lägg ihop tårtan med grädde, choklad och jordgubbar mellan. La några chokladhjärtan som dekoration. Toppa ev. med grädde och lägg på skivade jordgubbar.



Smörgåstårta!


I torsdags gjorde jag mitt livs första smörgåstårta och den blev riktigt god. Det som jag behöver ändra/förbättra mig på till nästa gånga är enligt mig: vackrare estetiskt sett och ha äggskivor på den. Enligt Andreas: Äggskivor och mer gurkskivor. Annars lyckades jag hitta ett toppenrecept:


Recept har jag hittat när jag googlat på smörgåstårta och hittade det på denna blogg: www.cookiesndreams.se

Recept:


1 pkt (6 st) polarbröd i halvmånar
5-6 dl creme fraich (jag tog 5dl av den fetare för att det inte skulle bli så rinnig röra)
½ kg färska räkor (med skal) (jag orkade inte skala fast det blir godare så jag köpte färdigskalade)
2 burkar ishavsom
4 kokta ägg
färsk dill
1-2 gula lökar
ca 15 Surumi sticks
citronsaft
Salt och peppar

Garnering
smör
rökt skinka
ost
avokade
röd stenbitsrom
tomat
gurka
räkor
citron dill

Att använda dessa polarbröd i halvmånar funkar perfekt tycker jag, så får du en rund och fin tårta utan ansträngning! Lägg gärna hop den kvällen innan och garnera nästa dag när du ska servera den. Börja med att skala alla räkor och koka äggen till röran, hacka upp bägge samt surumi sticksen lite fint och lägg tillsammans i en skål med rom och finhackad lök. Blanda ihop allting med creme fraichen och smaksätt med lite färsk finhackad dill, citron, salt och peppar. Om såsen har blivit lite lös så ställ den i kylen en stund för att fasta ihop sig innan du fyller tårtan i två jämna lager. Täck över med plastfolie och låt vila i kylen gärna över natten.

Ha smör på det översta lagret polarbröd och täck hela tårtan med hyvlad ost. Garnera sedan fint efter eget konstnärligt tycke :). Varsågod att servera!

Vi åt av den till middag i torsdags, frukost i fredags, nattmat i fredags och det sista åt vi upp idag tillsammans med brorsan och mina föräldrar och självklart också gofisen ;)


Midsommardagen!


Gofisen är friskare än vanligt och har hur mkt energi som helst på dagarna. Igår var han riktigt på hugget på dagen. Vi firade först midsommar hos mina föräldrar där vi såg på borejoggen som går precis utanför dem vid kl. 11. Sedan blev det sillunch hos dem och även mormor och brorsan var där. Då passade jag även på att fålla upp gofisens 3/4-byxor som är som långbyxor på honom eftersom mamma har bättre symaskin och tråd i flera olika färger att välja mellan. Nu är de iaf 3/4-byxor som de ska vara. På kvällen fick han ha på sig dem med en turkos rutig skjorta. Vi var hemma hos Frida och Kristian och firade midsommar på kvällen men tyvärr så glömde jag kameran hemma men ikväll ska vi till mina föräldrar och grilla och då ska jag passa på att ta kort på outfiten som han även ska ha idag :) Iaf så var det trevligt igår men fullt upp med att passa gofisen som tyckte att det var kul att undersöka Fridas lägenhet. Det fanns mkt roligt att dra i, riva ner och dessutom ett piano att spela på där :P Vi grillade och fick äta i omgångar för det gick inte att släppa honom en sekund, direkt var han och drog i något. Sedan blev han trött och grinig och skrek och grät sista halvtimmen innan vi tog en kort promenad för att försöka sova ner honom. Jag kände mig spiknykter vid kl. 21 för gofisen såg till att det inte fanns tid till att dricka något :P Sen till slut somnade han trots hög musik och väsen utanför lägenhetsområdet. Jag hann dricka två glas vin innan vi gick ner en sväng till torget sär Fernandos traditionsenligt spelade. Det var ganska sent då och mest ungdomar och riktigt fulla människor ute så vi blev inte långvariga utan promenrade hemåt och kröp till kojs.

Gofisen hos mormor och morfar igår:


Tack snälla gofisen för att du gett oss två sovmornar på rad :D
Igår vaknade han kl. 8 och idag vid halv nio :) :) :)

Fortfarande sjuk!


Idag är det jag som är klenare än gofisen. Vaknade med feber och ont i halsen men febern är nu borta så jag ska försöka dra mig till apoteket imorn efterom min handledare går på semester till veckan och jag har ju köpt blommor och present :) Började känna mig som människa igen efter lunch. Har varit helt seg hela förmiddagen och jag passade på att sova middag med gofisen 1,5 timme på förmiddagen och vaknade helt genomsvettig. Mormor hälsade på en stund på dagen och då passade jag på att duscha och kände mig genast mkt piggare. Då passade vi på  att klippa gofisen. Håret är tunt men väldigt långt på vissa ställen, speciellt där bak och fliken fram vid pannan :P

Gofisen har varit piggare än vanligt idag så penicillinet gjorde susen. Synd bara att jag inte orkade med hans tempo eftersom jag varit sjuk så det har varit jobbigt idag. Skönt att älsklingen kommit hem så får jag vila :)

Innan frisören (mormor) varit här:


Efter:

Sjuka!


Gofisen har vaknat och skrikit typ 5-6 gånger de senaste två nätterna. Men imorse var han inte pigg när han vaknade. Febern hade kommit tillbaka så jag ringde sjukrådgivningen som hänvisade mig till vårdcentralen. Han hade 38,4 graders feber på morgonen och var helt slö. Själv hade jag halsont så jag sjukanmälde mig. Halv 9 fick jag tid på vårdcentralen och gofisen var så duktig med allt förutom halsprov. Det totalvägrade han så det fick vi skippa. Han var dock väldigt slö och febern hade ökat till 39 grader så jag fick en alvedon supp till honom på vårdcentralen. Proverna och symtomen tydde på bakterier så nu äter gofisen sin första penicillinkur. Han har fått två doser idag och det har gått bra för det finns ju vissa som inte tål penicillin men gofisen visade inte på någon reaktion. På eftermiddagen efter att han sovit och fått en Ipren supp så blev han riktigt pigg men han ska vara hemma imorgon med. Mormor har tagit semester i två dagar nu så hon lovade att passa honom. Toppen för vi behöver pengarna. Jag får väldigt dåligt csn nu i juni och får inte min första lön förrän 25:juli så älsklingen behöver jobba så mkt han bara kan. Om han är feberfri imorgon så skickar vi honom på dagis på torsdag och sen är vi ju hemma fre-sön. Tänk vad sjuk gofisen varit sedan han börjat dagis. Hoppas att det lugnar sig för ett litet tag nu....

Idag har jag bestämt vilka brudskor jag ska köpa. Får köpa dem när jag fått min första lön men nu slipper jag iaf fundera på vilka jag ska ha. Det får bli ett par med liten klack eftersom jag ändå är 1,75 m lång och sen vill jag inte ha helt utan för hållningens skull.

Dessa blir det:

1 ich var klackhöjden, vilket inte sa mig speciellt mkt. Tack vare google så hittade jag en sida där man kunde konvertera från inch till cm och 1 inch=2,5 cm

Bloggtorka!


Det finns inte så mkt tid övers för att hinna blogga just nu men det är roligt att ha kvar bloggen så får det bli när det finns tid över.

Gofisen var sjuk på torsdag och fredag och hade feber men nu är han frisk och han har varit på dagis idag. På fredagen kände jag mig tvungen att gå till apoteket för jag vet inte om jag får VAB:a och pappa som är chef till älsklingen ville att han skulle med och jobba för att de skulle bli klar på området och inte behöva åka tillbaka dit på måndagen. Svärmor slutade kl.11 så vi hade ordnat så att hon skulle komma då men jag börjar 9.15 och mamma kunde inte komma loss eftersom hon skulle lära upp någon att fakturera på sitt jobb men då återstod min bror som var hemma. Problemet var att han aldrig bytt en blöja men vi hade inget val. Kl. halv nio ringer jag honom och väcker honom såklart och säger att gofisen fortfarande är sjuk och kan inte vara på dagis idag och undrar om han kan passa honom i 2 timmar. Som tur är har gofisen bajat på morgonen så brorsan borde klara sig. Gofisen är extra trött när han är sjuk och sover middag redan vid kl. 9 den dagen. Precis när morbror kommer hit så har gofisen somnat och älsklingen kommer hem redan vid halv elva och då vaknar gofisen lagom till att han kommer hem. Victor ser nyvaken ut när han kommer hem så han hade det nog ganska bra när han satt barnvakt, låg i soffan och sov i 1,5 timme :P.. Farmor behövde inte passa gofisen då eftersom älsklingen kom hem så tidigt.

Igår tränade jag en timme rullskidor i Valberget och såg då årets första orm :P Det var på ett lättåkt parti så jag hann inte se så noga men jag tyckte inte att jag såg några sicksackränder så det var nog ingen huggorm, utan en snok. Den var ganska lång och smal. Även fast det inte var en huggorm så rös det i mig. Jag gillar verkligen inte ormar.


Bilden är tagen från google men påminner mkt om ormen jag såg...

Gofisen var så trött idag efter dagis och har dessutom bara sovit middag en gång så redan vid kl.19 somnade han. Hoppas bara inte att han vaknar före halv sex imorn :P Det är nog bäst jag går och lägger mig nu....Jag hann iaf städa vardagsrummet och köket ikväll så vi får det lite fint till midsommar...

God natt!

VAB!


Gofisen vaknade imorse och grät och gnällde. Jag fick i honom lite frukost men han åt inte lika mkt som vanligt och sedan började han gråta igen. Eftersom älsklingen haft kraftig halsont i ett par dagar så förstod jag att gofisen var sjuk. Sen började han få feber. Eftersom älsklingen redan åkt iväg på jobb och svarade inte i telefonen så började jag få panik för jag tror inte att jag får VAB:a som student. Jag måste göra mina timmar. Då ringde jag universitetet för att kolla men de hade inte telefontid förrän mellan 13-15 idag så det var ju lönlöst. Efter tre försök fick jag tag på min handledare och berättade läget och hon tyckte att jag kunde få stanna hemma med gofisen idag. Jag har ju bara två sjukdagar hittills på praktiken och man behöver inte förlänga praktiken om man varit sjuk mindre än 2 veckor. Så nu sitter jag hemma i soffan och bloggar när gofisen sover. När han är vaken vill han bara sitta i min famn för annars gråter han bara så han är inte alls sig själv. Gav honom en supp med ipren innan jag la honom så hoppas febern går ner snart...

I helgen var jag ju som sagt ute i Karlstad med vänner och det var super skoj :D Nästa gång tycker jag att vi ska träffas ännu tidigare för det tar tid när 4 tjejer ska fixa till sig ;) Har inte frågat om jag får visa bilder på mina  vänner på bloggen än så därför visar jag bara dessa bilder:


Det 5:e glaset berodde på att en vän till Maria som bor i Karlstad tittade förbi en stund på kvällen. Hon hade en 5 månaders bebis och det var första gången som hon var borta ifrån honom. Hon skulle dock vidare till ett annat sällskap så hon följde inte med oss ut senare på kvällen...

Chokladdoppade jordgubbar är något som jag verkligen kan rekommendera, mums :)

Utgång ikväll!


Ingen sovmorgon imorse heller, halv sex vaknade gofisen :P Vi får se hur länge jag orkar hålla mig vaken ikväll...Åker strax till Karlstad, halv två går bussen och jag har precis packat klart. Det blir utgång ikväll. Vi har pratat om det redan i höstas att vi skulle ta en utgång i Karlstad i vår och till slut fick vi till ett datum när alla kunde :) Det ska bli super roligt och jag känner mig riktigt laddad. Det blir jag, Sara, Frida och Maria som ska ut och partaja. Vet inte riktigt vart vi ska ut än men det spelar inte så stor roll. Det brukar alltid vara trevligast på förfesterna. Vi ska vara hos Maria och jag sover över där i natt. Jag ska inviga klänningen jag köpte på Ullared ikväll. Det är en beige spetsklänning som jag fyndade för 149 spänn...

Gofisen sover middag så nu blir det väl imorgon eftermiddag jag träffar honom igen. D

Gofisen igår kväll med shortsen från tradera som kom på posten igår. Det är bilder som speglar väldigt bra hur han är just nu. Överallt med andra ord och rycker i allt han ser :P



Fredag!


Ikväll gjorde jag varm smörgåstårta till middag/kvällsmat. Det är ett supergott recept som jag fått av Åsa i Uppsala. Sedan har jag gjort lite justeringar eftersom receptet var vegetariskt och älsklingen är väldigt förtjust i proteiner :P




Recept:
Polarkaka eller hönökaka
1 purjolök
Färsk svamp
1 burk majs
1/2 grillad kyckling
4-5 dl lätt creme fraiche
salt
cayenepeppar

Garnering:
Tomatskivor
Ost
Oregano och basilika

Gör så här:
Skiva och hacka purjolök och svamp.
Rensa och dela kycklingen i småbitar.
Bryn svamp och lök i en stekpanna tills fin färg.
Häll majs och kyckling i pannan och rör om.
Ha i creme fraiche och krydda.

Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper och fördela hälften av fyllningen i ett lagom tjockt lager. Lägg på ett brödlager och fördela den resterande fyllningen på brödet. Avsluta med ett lager bröd överst.
Garnera med tomatskivor och skivad ost och krydda med oregano och basilika.
Grädda i mitten av ugnen på 200 graders värme i ca 15 min eller tills osten fått fin färg.

Smaklig måltid!

Dagens gofis;)




Nationaldagen!


Gud vad härligt det är att få vara ledig en dag mitt i veckan. Synd bara att inte gofisen fattat att man kan sova längre då. Istället vaknar han tidigare än vanligt. 05.20 bestämde han sig för att stiga upp och då var det bara för mamma att hasa sig upp och göra frukost. Kom inte i säng förän halv tolv igår så ikväll blir det sängen efter detta inlägg. Nu skulle jag tycka att det var sovmorgon att få sova till 7 :P Annars har vi haft fullt upp idag så det kanske var bra att han vaknade så tidigt. Efter att vi båda fått i oss frukost tog jag reda på den rena tvätten och städade gästtoan, hallen och köket. Sedan bar det av på långpromenad runt borejoggen. Gofisen sov nästan hela tiden och lagom till vi kom tillbaks så vaknade han. Sedan blev det lunchdags för gofisen vid halv 11 och jag tog mig mellanmål. Drog damsugaren ett varv i vardagsrummet, sovrummet och badrummet och fuskstädade badrummet genom att bara ta toan, handfatet och golvet så nu får det klara sig till midsommar. Sedan drog vi iväg till mormor och morfar som satt barnvakt när jag åkte rullskidor en timme på lekvattnetsvägen. När jag kom hem så åt jag lunch och duschade innan älsklingen kom hem. Sedan kl. 15 fick vi besöka av Frida och Kristian :) Det är så roligt att det gått så bra mellan dem. De är så söta tillsammans ;) ...Gofisen blev grinig när de var här så vi la honom för att sova middag men han vaknade strax efter att gästerna åkt hem och älsklingen skulle ut och sätta de sista barrväxterna så jag fick ingenting gjort på eftermiddagen för gofisen är det passning med hela tiden just nu. Är faktiskt glad över att jag jobbar (gör praktik) för jag skulle inte vilja vara hemma hela dagarna just nu. Men jag hade gärna gjort kortare dagar... Lite senare på eftermiddagen (kvällen) fick vi mer besök av svärföräldrarne och en halvtimme senare kom mina föräldrar. Så det har blivit en del fikande idag. Det börjar bli tomt i frysen på kaffebröd nu så det blir till att baka om jag får tid någon gång...Innan mina föräldrar åkte hem så mätte mig mamma för att se vilken storlek jag skulle ha på brudklänningen som jag skulle beställa ikväll. Jag har ju bestämt vilken jag ska ha nu :)


Det blir den som jag föll för från allra första början. Då föll jag för modellen. Nu i efterhand så har jag insett fler fördelar med den som att det är en klänningen som tar liten plats i resväskan då det är chiffongtyg, den skrynklar inte + att den var oförskämt billig för att vara en brudklänning. Problemet var att välja rätt storlek eftersom jag tydligen har konstig kroppsform. Enligt måttabellen så är jag 36/38 i byst, 38/40 i midja och 42/44 över höfterna. Därför fick det bli en stl. 40 eftersom då kan mamma sy in den vid bysten och kjolen är ganska vid så då gör det ingenting att jag är större där. Dessutom har jag börjat träna nu och ska försöka gå ner 5 kg till bröllopet så det kanske blir att den får justeras mer förhoppningsvis. Bättre att den är lite för stor än för liten... Det skulle ta ca en månad att få hem den. Skulle det gå åt helvete så färsöker jag sälja den på tradera och köper en ny.

Imorn ska jag beställa diademet och jag har bestämt mig för detta:

Komb med pärlor och strass passar mig utmärkt :)

Nu ska jag börja kika lite på brudskor innan jag lägger mig och dricka upp mitt glas vin som jag unnar mig ikväll:)

Traderavinst!


Dessa shorts i stl. 86 vann jag budgivningen på tradera igår kväll. Gofisen äger bara mjukisshorts + ett par jeansknickers som är som långbyxor på honom :P



Hoppas att de passar.

Plantagen!


Imorse var det min tur att ta gofisen och som vanligt vaknade han vid kl. 6 prick :P Då var det bara att stiga upp och göra iordning frukost. Proppmätt vaknade jag imorse eftersom jag tryckte i mig en bit kladdkaka med vispgrädde innan jag la mig så jag orkade inte någon frukost imorse så det blev bara gofisen som åt...Efter att vi gjort iordning oss och lekt lite så drog vi ut på en långpromenad runt borejoggen + en liten extra runda så jag tror att vi nästan gick en mil. Mormor och morfar plockade vi upp gofisen och jag efter halva sträckan som hängde på. När vi kom hem rensade älsklingen ogräs i slänten och hade kommit på idén att vi skulle åka till plantagen idag istället. Vi har ju alla helger inbokade fram till midsommar och därför får vi plantera växterna på kvällarna och då kändes det bra att få det gjort och börja redan till veckan. Morfar fick vara barnvakt och mormor följde med som smakråd.


Vi åkte faktiskt först till blomsterlandet men där var det utplockat och som tur var hittade vi en del fina växter på plantagen istället.

När vi kom hem så lagade jag middag, vilket blev pestokyckling med bandspagetti och sen stack jag ut och joggade hårda 5:an i Valberget. Fy tusan vad jobbigt det var. Har hittills bara sprungit 3-4 km som mest i år på mera plant underlag medan här är det upp och ner hela tiden med långa branta backar :P Är nöjd att jag orkade springa överhuvudtaget uppför :) Nu känns det bra inför veckan att jag både promenerat och tränat. På onsdag är det nationaldagen och då är jag ledig och då ska jag träna igen nästa gång.

Nu ska jag ta och vika tvätt och ge gofisen kvällsmat innan finalen av mästarnas mästare börjar.

Gofisen igår:

Det är nya knickers (3/4 byxa) men på gofisen som har korta ben blev det som långbyxor. Kanske får ta och fålla upp dem lite...




Chokladfreak!


Idag har jag:
-Tvättat
-Vattnat blommor (även orkidéerna har varit i blöt)
-Veckohandlat
-Haft besök av mina föräldrar på förmiddagen och mormor på eftermiddagen
-Badat gofisen
-Bakat snickerskladdkaka
-Skrivit klart kundkommunikation 2
-Lagat middag (klyftpotatis med grillspett och tzatziki, fetaost, oliver, tapenade som tillbehör)
-Tagit hand om gofisen

Jag kunde inte göra uppgiften när gofisen sov middag eftersom jag hade gäster så älsklingen fick passa honom ett par timmar på eftermiddagen. Jag gick upp på övervåningen med kaffe och kladdkaka så fick jag vara i fred och allt socker gjorde att hjärnan fick energi ;) Jag har alltid haft svårt att plugga utan socker. Därför brukar jag alltid gå upp i vikt när det har varit tentaperioder :P

Just nu sitter vi i soffan och är mätta efter middagen. Gofisen sover och vi har nyss sett på mästarnas mästare och ska snart se på en film. Imorn är det final i mästarnas mästare och jag hejar på Jörgen eftersom han är värmlänning och har spelat i Färjestad :)


Receptet kommer från Jennys matblogg:

Snickerskladdkaka

Till en form på 26 – 28 cm har jag detta (det är en dubbelsats ) 
Har du den vanliga formen ca 22 cm , så halvera receptet och grädda kortare tid.
Dock ska inte vara helt fast och färdiggräddad när du tar ut den- då den kommer stanna till sig efter ett par timmar i kylskåpet :-D


Detta behöver du:   (jag gjorde halv sats eftersom min form är ca 22 cm i diameter)

ströbröd och smör till smörjning av form

4 ägg (2 ägg)
6 dl strösocker (3 dl socker)
2 tsk vaniljsocker (1 tsk vaniljsocker)
8 msk kakao (4 msk kakao)
3 dl vetemjöl (1,5 dl vetemjöl)
200 gram smält smör (100-150 g smör)
1 center/plopp förpackning (jag tog 1 ploppförpackning)


Garnering : 2 dl salta jordnötter +  200 gram mjölkchoklad (samma för mig)


vispgrädde till servering


Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret till smeten. Låt svalna.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och smöret.
Bred ut i den smorda och bröade formen   , tryck sedan i alla plopp-
och grädda sedan  i mitten på ugnen i ca 30 minuter
(halverar ni receptet så blir det kortare gräddningstid , den ska vara lite lös i mitten, jag tog ut den efter 23 min och den blev lagom kladdig)

Under tiden smälter du mjölkchokladen över ett vattenbad och rör ner jordnötterna.
Fördela sedan detta på kladdkakan, och ställ den kallt minst  2 timmar innan servering.

 

Den blev riktigt god kan jag lova :D



Sommaren är här?


Idag gick vi in i juni och då tycker jag att det är sommar men värmen är tyvärr inte här. Hoppas att det blir toppen väder de sista två veckorna i juli när vi är lediga. Idag slutade jag kvart över ett eftersom då hade jag gjort mina 36 timmar på apoteket denna vecka. Hade tänkt att ta min lästid på eftermiddagen och göra klart sista uppgiften som ska in nästa vecka men det gick inte så bra när gofisen var hemma :P Jag ville hämta honom lite tidigare idag efter att jag slutat så att han inte behöver vara sist hem jämt från dagis och tänkte sen plugga när han sov middag. Gofisen hade dock andra planer och det blev till att vakta honom istället så jag får ta tag i det imorn istället för jag orkar inte efter att jag kommer hem på kvällen efter en lång dag på apoteket.


Imorn står veckohandling, tvätt, matlagning, bada gofisen, leka med gofisen, skriva på sista uppgiften om kundkommunikation 2 och grillning på kvällen på att-göra-listan. Hoppas att jag hinner med det så kan jag slappa på söndag och ta det riktigt lugnt då. Uppgiften får bli till att göra när gofisen sover middag. Älsklingen ska börja förbereda i slänten genom att rensa bort ogräs och det är hans träningsdag imorn så det blir jag som får ta hand om gofisen mestadels av dagen. Jag ska försöka komma ihåg och ta ett kort imorn på slänten på framsidan så kan jag visa före och efterbilder sen.

Kände att jag behövde få göra något roligt för mig själv eftersom jag sällan hinner det nuförtiden så jag passade på att baka till fredagsfikat när älsklingen kom hem:





Receptet kommer från mina nya bakbok som jag fick på morsdag "Hello cupcake"

Mazarincupcakes med färska bär

Recept:
Mazarin
250
g
smör, mjukt
1 dl vetemjöl
5 st ägg, ekologiska
500 g mandelmassa
Garnering 2 l färka bär, t.ex. bigarråer, jordgubbar och hallon
5 dl vispgrädde

Gör så här
1.
Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.

3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.

4. Vänd sist i mjölet för hand.

5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

6. Grädda cupcakesen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

7. Låt dem svalna helt.

8. Garnering
Vispa grädden fluffigt och skiva jordgubbarna.

9. Spritsa grädden på kakorna som en lite ”bikupa” och fäst bären i grädden.

Så här såg Lejlas cupcakes ut:

De blev riktigt goda kan jag säga :) mums. Hoppas att vi får besök imorn så att vi kan bjuda på (mormor och morfar kommer säkert). Sen har vi besällt pizza ikväll så nu känner jag mig som en uppstoppad gris ;)



RSS 2.0