Knutgubbe!


Kom att tänka på att igår var det ju tjugondag knut och då dansar julen ut ;) men vi har inte haft en enda knutgubbe här hemma. Konstigt, för vi bor ju rätt centralt men det kanske är ute att gå knutgubbe idag? Undrar om det bara är i värmland man gör det eller är det tradition i hela Sverige? Ska fråga mamma om hon hade någon knutgubbe igår eller idag. När jag var liten så gick jag och brorsan knutgubbe och påskkärring men idag kanske Halloween är större? Tiderna ändras och det är väl snart 20 år sedan jag gick knutgubbe. Minns att jag hade en mimmimask och brorsan hade en musse piggmask, hehe.

Googlade nyss på det och gick då in på wikipedia och så här stod det:

Knutgubbe är en svensk sed förknippad med tjugondag Knut. Seden finns i flera varianter. En som förekom i sydligaste Sverige är att ställa knutgubben i form av en halmdocka utanför dörren till någon som sedan skickar den vidare till någon annan.

På några orter i Sverige - Arvika och Ekshärad samt Sunne och Fryksdalen i Värmland, Gimo och Österbybruk i Uppland, Gnarp i norra Hälsingland, Gusum i Östergötland- klär barn och ungdomar ut sig till knutgubbar som bjuds på godsaker i de hus de besöker. I Värmland kallas traditionen också att "gå skråbock".

I byarna Gusum, Haddäng och Norrfjärden i Gnarp går man utklädd på kvällen från hus till hus och "slår ut julen", det vill säga att man tigger godsaker i samband med besöken i gårdarna.

I delar av Västerdalarna har begreppet "knutgubbe" något annorlunda innebörd. Det var benämningen på personer (oftast manliga) som kom till ett bröllop utan att vara inbjudna. De smög omkring i "knutarna". Ofta kom brudfolket ut och bjöd även dem på förplägnad.

Har aldrig hört att vi säger "gå skråbock" i Torsby. Vi sa alltid "gå knutgubbe" men det kan väl skilja sig från ort till ort.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0