Älgwok!

 
Förra söndagen testade vi att laga något nytt här hemma. Vi har ju ganska mkt älgkött kvar i frysboxen och vi börjar bli trötta på att laga älggryta när vi ska använda de lite sämre köttbitarna som ofta kan bli lite torra men när man kokar i en timme i grytan så brukar köttet bli mört. Nu googlade jag på älgwok och hittade detta recept som fick ligga i marinad för att inte bli så tort. Det blev en hit och kommer att lagas igen:
 

Älgwok för 4 personer

Marineringen:
  • Strimla 500g fint älgkött (vi hade en bog bit)
  • Lägg köttet i en stor plastpåse
  • Lägg även i:
    • 1st röd chili, finhackad
    • 1msk ingefära, riven
    • 2st vitlöksklyftor, pressade
    • 1dl rapsolja
    • 0,5dl limejuice
  • Knyt påsen och "massera" marineringen
  • Låt stå i kylen i ca ett dygn
Wokningen
  • Hacka upp de färska grönsakerna (använd de grönsaker du tycker om)
    • 100g sockerärtor, delade i 2
    • 75g salladslökar, delade och hackade i 5cm chunks
    • 1st morot, i tunna stavar så de blir lagom mjuka
    • 10-15 champinjoner, i skivor
    • 1st paprika, i stavar
  • Gör en woksås
    • 1dl vatten
    • 2tsk viltfond
    • 1msk fisksås
    • 1msk oystersås
    • en gnutta salt 
  • Woka köttet på mkt högvärme, lite i taget, lägg det färdiga i kastrull eftersom
    • Använd rapsolja eller matolja som klarar högtemp utan att ryka så mycket
  • Börja koka upp 4 port äggnudlar enl anvisning
  • Woka grönsakerna, även dessa på hög temp och lite i taget
  • Bland nudlar, kött och grönsaker i wokpannan, slå över såsen och låt det woka ihop sig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0