Älgwok!
Förra söndagen testade vi att laga något nytt här hemma. Vi har ju ganska mkt älgkött kvar i frysboxen och vi börjar bli trötta på att laga älggryta när vi ska använda de lite sämre köttbitarna som ofta kan bli lite torra men när man kokar i en timme i grytan så brukar köttet bli mört. Nu googlade jag på älgwok och hittade detta recept som fick ligga i marinad för att inte bli så tort. Det blev en hit och kommer att lagas igen:
Älgwok för 4 personer
Marineringen:- Strimla 500g fint älgkött (vi hade en bog bit)
- Lägg köttet i en stor plastpåse
- Lägg även i:
- 1st röd chili, finhackad
- 1msk ingefära, riven
- 2st vitlöksklyftor, pressade
- 1dl rapsolja
- 0,5dl limejuice
- Knyt påsen och "massera" marineringen
- Låt stå i kylen i ca ett dygn
- Hacka upp de färska grönsakerna (använd de grönsaker du tycker om)
- 100g sockerärtor, delade i 2
- 75g salladslökar, delade och hackade i 5cm chunks
- 1st morot, i tunna stavar så de blir lagom mjuka
- 10-15 champinjoner, i skivor
- 1st paprika, i stavar
- Gör en woksås
- 1dl vatten
- 2tsk viltfond
- 1msk fisksås
- 1msk oystersås
- en gnutta salt
- Woka köttet på mkt högvärme, lite i taget, lägg det färdiga i kastrull eftersom
- Använd rapsolja eller matolja som klarar högtemp utan att ryka så mycket
- Börja koka upp 4 port äggnudlar enl anvisning
- Woka grönsakerna, även dessa på hög temp och lite i taget
- Bland nudlar, kött och grönsaker i wokpannan, slå över såsen och låt det woka ihop sig.
Kommentarer
Trackback