Kolhydratuppladdning!

 

Vasaloppsveckan pågår för fullt och för många är det just nu aktuellt med kolhydratladdning för att klara av den enorma påfrestning och energiförbrukning som 90km på längdskidor innebär. Vid hårt fysiskt arbete räcker ett normalt lager av muskelglykogen i ca 1 timme. Men många tävlingar håller på längre än så och kräver därför mycket energi. Exempelvis behövs det ca 8000 kcal för att åka ett Vasalopp. Eftersom det inte går att äta så mycket mat precis innan tävlingen måste Vasaloppsåkaren i förväg bygga upp ett förråd av energi, d.v.s. göra en kolhydratuppladdning.

Kolhydratladdning innebär enkelt beskrivet att man först tömmer kroppens glykogendepåer med hjälp av ett längre träningspass för att sedan under några dagar maximera påfyllningen av kroppens lager med kolhydrater.

Detta går vanligen till så att man ungefär 3-4 dagar före tävling genomför ett längre träningspass om ca 1,5 till 2 timmar. Under detta pass är det viktigt att använda samma muskelgrupper som på tävlingen eftersom glykogen lagras och förbränns lokalt i respektiva muskel. De sista dagarna inför tävlingen vilar man sedan helt eller tränar mycket lätt samtidigt som man ändrar sina matvanor till att innehålla stor mängd kolhydrater i form av t.ex. pasta, ris, bröd och energigivande dryck. Många väljer också att komplettera sin kost med kolhydratrika mellanmål såsom Gainomax Energy Bar för att maximera intaget.

Under hela kolhydratuppladdningen är det även viktigt att dricka rikligt med vätska eftersom kolhydrater lagrade som glykogen binder vatten.

På måndag åker älsklingen öppet spår, vilket är 9 mil långt (Sälen-Mora). Han laddar nu för fullt med kolhydrater. Idag har han ätit 3 pastamåltider och ska även göra det imorn. Han har köpt färsk tortellini och så har jag lagat två rätter som han ska ta med sig. Bandspegetti med skaldjurssås och kycklinglassagne har jag lagat. Börjar nu bli trött på pasta :P

Måltid 1:

Måltid 2:
Måltid 3:
 
Imorn bitti åker A och pappa till Sälen. Då kommer inte gofisen och jag äta pasta. På måndag blir det till att gå upp tidigt för att hinna till dagis och lämna gofisen. Det blir ett smakprov på vad som snart komma skall :P

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0